Mat, musik & mys i Istrien

Mat, musik & mys i Istrien

Bussresor är min grej. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att varva ner, koppla av och samtidigt se mera av Europa. Från den stunden man kliver på bussen lämnas all planering och alla beslut till andra och det är bara att hänga med. Titta på naturen längs vägarna, ta en tupplur, läsa, lösa ett korsord och sträcka på benen med förmiddagens första busskaffe i handen. Oftast en irländsk sådan.

Årets resa gick till Kroatien, ett obesökt land för både maken och mig. Vi klev på Ölvemarks buss i Malmö och innan vi hade passerat Öresundet förstod vi att vår guide Camilla var utöver det vanliga: allmänbildad, språkbegåvad, rolig och trevlig. ”Henne vill jag lyssna mera på, vi anmäler oss till alla utflykter”, viskade jag till maken som gjorde tummen upp.
Några trevliga minnen från nerresan var middagen i Dresden i äkta tysk gasthaus (bratwursten var jättegod), sopplunchen med tillhörande vinprovning på en liten vingård vid ankomsten till Österrike och kvällsaktiviteterna i Wien.

Väl framme i Istrien installerade vi oss i det gigantiska strandhotellet och tog vårt första dopp i det Adriatiska havet. Vattnet var varmt, klart och salt. Här kom vi att doppa oss varje morgon och kväll innan soldyrkarna dykt upp respektive efter de lämnat stranden.

Vår första utflykt i Istrien tog oss till tryffeldistriktet, där vi fick en demonstration i tryffelletning av Ivica och hans hundar Sara och Diva. Imponerande och roligt. Dagarna efter besökte vi städerna Pula och Rovinj och fick en fin inblick i städernas historia. Den mäktiga amfiteater i Rovinj inspirerade till långa diskussioner om Romarriket. Jag lärde mig mera än under historielektionerna i skolan. Och så vackert det var överallt! Vi provsmakade lufttorkad skinka, ostar och olivolja, vi provade viner och njöt av kroaternas gästfrihet. Vinprovningen hos den familjeägda vingården i Kukurina (jo, det hette faktiskt så) blev ett minne för livet. Förutom viner fick vi hutta på den 94-åriga farfaderns grappa med mimosasmak. En skicklig dragspelsvirtuos underhöll oss med sång och musik och livet kändes bara så bra.

Hemresan tog oss först till Salzburg där vi efter en stadsvandring sprang undan ösregnet till stadens äldsta restaurang. Trevlig atmosfär och god mat, komiskt nog samma meny som i Wien; buljongsoppa, Wienerschnitzel och apfelstrudel. Det österrikiska köket är rätt fantasilöst har jag konstaterat under mina tidigare resor i landet. Nästa nattstopp i Kassel bjöd på donnerwetter från helv… Det var omöjligt att räkna sekunder mellan blixt och dunder för blixtarna kom typ varje sekund.
Till slut dök Turning Torso upp i horisonten och snart körde bussen in i terminalen där den sista biten av resan började. Vi drog våra tunga väskor fyllda med smutsiga kläder och kroatiska delikatesser till nästa buss, tack och lov att vi hade tak över huvudet, ösregnet som började i Saltzburg följde med oss ända till Jönköping.

Tack Ölvemarks för en trevlig och välorganiserad resa och tack Camilla för en fantastisk insats som guide! Var guidar du nästa sommar?

/Ritva Krokfors Wretmark

Till resmål