En resa genom tid och rum – till Baltikum

En resa genom tid och rum – till Baltikum

Resan jag gjorde i våras med Scandorama hör absolut till höjdpunkterna hittills i år. Jag talar om en 9-dagars resa runt Baltikum, som också innehöll besök i polska Gdansk och Varglyan. Genom vår kunnige och historieintresserade guide, Mats, lärde vi oss i resegruppen mycket om Baltikums historia, som även är kopplad till den svenska i många avseenden.

Ett intressant inslag var utflykten till Wolfsschanze i Gierloz – Varglyan på svenska. Området ligger i nordöstra Polen, nära staden Ketrzyn i tidigare Ostpreussen. Vårsolen värmde skönt när vi vandrade mellan bunkers och minnesplatser. Mats berättade med stor inlevelse om alla händelser i andra världskrigets fotspår. Vi fick veta att Varglyan kom till 1941 och var det område där Hitler hade sitt fäste i princip fram till krigsslutet 1945 och därifrån han organiserade sina trupper. Det var också där, den 20 juli 1944, som Stauffenberg begick bombattentatet mot Hitler som kunde ändrat historien, men misslyckades. Resan fortsätter mot Litauen och huvudstaden Vilnius, där vi bodde under ett par dagar. Annorlunda och genuint. Här upplevde jag verkligen känslan av öst.

Morgonen därpå bär det iväg på en utflykt till staden Trakai, som ligger ett par mil från Vilnius. Trakai är ett kulturellt centrum för karaimerna, ett turkfolk som har sin historia där sedan slutet av 1300-talet. Vi besökte också slottet i Trakai, som ligger vid den vackert belägna Galvesjön i området. Mats berättade som kuriosa, att TV-reklamen om Västerbottenost är inspelad på detta slott.

Innan jag och ressällskapet helt lämnar Vilnius och Litauen dagen därpå, åker vi till en märklig plats som kallas Korskullen. Platsen är en religiös vallfärdsort och här har litauerna placerat tusentals kors i alla storlekar. Mycket intressant tyckte vi alla. Resan fortsätter nu till Lettlands huvudstad Riga. Vistelsen där handlar mycket om en intressant stadsvandring, där vi bekantar oss med Rigas sevärdheter och svenska historia. Rådhustorget, svenskportens vackra valv, svensktillverkade kanoner. Riga som ligger vid floden Daugava, var Sveriges största stad på 1600-talet. Den vackra staden Sigulda, 5 mil från Riga, fick också besök av resegruppen. En mycket intressant utflykt, där vi bland annat fick höra den tragiska legenden om Turaidas ros.

Vi lämnar Lettland och beger oss till det sista målet på vår långa resa, Tallinn i Estland, vår närmaste granne mot öst. Ett par intressanta dagar väntar oss också där. Först ett besök på Tallinns berömda plats för folkevenemang, Sångarfältet, där bland annat de stora sångfestivalerna äger rum. Vistelsen i Tallinn domineras dagen efter av en utflykt till stadsdelen Kadriorg, där det vackra barockslottet är beläget. På området finns också KUMU, en del av Estlands konstmuseum för estnisk konst inrättat, som också får besök.

Sent på eftermiddagen bär det sedan av till färjan som ska ta oss hem till Sverige. Vi avslutar resan på båten i glada vänners lag och pratar om allt vi upplevt. Alla verkar mycket överens – det här var en riktigt spännande och innehållsrik resa.

/Ann-Britt Girmalm

Till resmål