I goda händer

I goda händer

Från start till mål

Oavsett om du åker med Ölvemarks Holiday eller med Scandorama, så kan du vara säker på en sak: du kommer att få de bästa och mest engagerande guiderna som finns att få. För att säkerställa det så utbildar vi alla våra guider själva. Resultatet är inte bara guider som har rätt kunskap, rätt erfarenhet och rätt engagemang – utan eldsjälar som brinner för det de gör och som alltid är pålästa till tänderna kring sina rutter och resmål. De allra flesta har dessutom en personlig koppling till resmålet och är väl bekanta med alla platser ni besöker. Vad de alla har gemensamt dock är att de gör allt och ger allt för att ge dig bästa möjliga service, både på resan och på resmålet i sig. Du är i goda händer från start till mål, helt enkelt.


Boye

Boye och hans son under en resa till Paris.

Lär känna: Boye Jonsson, 62 år

Jag började som reseledare för Ölvemarks Holiday säsongen 2002.

Det är fantastiskt att få visa och berätta om alla vackra och intressanta platser och att se så mycket glädje och få så mycket tacksamhet av sina resenärer.

En utmaning är förstås de stora krav man ställer på sig själv. Man vill kunna allt och veta allt om alla platser.

En reseledare sa till mig att hon tyckte att jag skulle söka till Ölvemarks reseledarkurs, då hon såg mig ha de rätta kvalifikationerna, så då gjorde jag det och det har jag aldrig ångrat!

Jag har oerhört många fantastiska minnen från många resor till olika resmål, men den resa jag för alltid minns är förstås den första resan min då sexårige son Adam gjorde med Pappa till Paris.

Jag är lärare i grunden och jag ser likheten i att som reseledare ha en bred kunskap, även om  en djupare kunskap inom speciella områden är intressant. Som allra viktigast i min roll som reseledare ser jag dock förmågan att se till att resenärerna trivs.

Något direkt favoritresmål har jag inte, men den perfekta resan ska innehålla både intressanta städer och vackra naturupplevelser. Bland alla större städer jag har förmånen att guida i är nog Berlin staden med den mest spännande historien.

Är jag i Andalusien en varm sommardag blir det alltid gazpacho till lunch. Befinner jag mig i Polen, blir det en chlodnik.

Även om man idag har det mesta i sin telefon, vill jag alltid ha med mig riktiga bra kartor.

Följ med på alla utflykter – det är synd att missa något!


Lina Sandén

Lina Sandén under en resa i Rumänien 2016, under vår utflykt till Sibiel/Sibiu.

Lär känna: Lina Sandén, 32 år

Hur länge har du jobbat som Scandoramaguide? 2018 blir min femte säsong/femte år.

Vad är det roligaste med att vara guide? Att det är så många otroligt roliga saker som sammanstrålar. Jag har möjlighet, det till och med förutsätts, att nörda ner mig i det jag tycker är allra mest spännande: historia, kultur, språk, kartor. Samtidigt får jag träffa så mycket fantastiskt folk, både på bussen i mina resenärer, samt alla samarbetspartners och kollegor ute på fältet. Det mest fantastiska är när man får till en riktigt bra grupp, när det känns i hjärtat när man måste lämna av dem på Öresundsterminalen efter resan.

Vilken är den största utmaningen? Man måste gilla allt i jobbet och vara beredd på att saker inte alltid blir som man tänkt sig. Det är ett jobb där man lär sig både mycket om att lösa problem men också att vara trygg i sig själv.

Varför blev du guide? Jag läste Ungerska i Budapest ett halvår och under den tiden kom tanken smygande. Först var det att jag ville behålla en koppling till Ungern och Ungerskan. Jag visste inte då att det var mitt drömjobb.

 

Vilken är din mest minnesvärda resa med Scandorama? Den här frågan är för svår – jag har många! Men mina Rumänska äventyr ligger högt upp. Vi har varit med om allt från picknick på 1400 meters höjd (en gång slog kylan till och det blev plötsligt 10 grader kallt, nästa resa där jag tappade rösten blev också rätt minnesvärd) till att en kvinna kom ut från katedralen i Sibiu och välsignade min grupp.
Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? Att man tycker om människor. Att man är nyfiken, både på historia, mat och kultur men även på resenärernas berättelser – att man vill lära sig så mycket som möjligt. Att man är flexibel, att man gillar att både planera framåt men också vara beredd på att planen måste ändras. Att man tycker om intensitet.

Vart reser du helst själv i Europa? Jag håller mig i ”gamla Östeuropa”, allt som låg bakom järnridån. När jag är ledig hittar man mig oftast i Bukarest eller Budapest.

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? När du åker till Ungern se till att inte bara prova klassisk Gulash utan se dig om efter en ”Csirke paprikas” = paprikakyckling. Serveras oftast med galuska/nokedli (som är ungefär som pasta), och ”tejfölös uborkasalata” (en slags inlagd gurka med creme fraiche). Kombinera det med ett kraftigt ungerskt rödvin – underbart!

Vad har du alltid med dig på resan? Polsk dundermedicin (för jag har verkligen inte tid med förkylningar när jag reser) och en bok (även när jag inte har tid att läsa. Ambitionen finns där).

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Det är en klassiker men jag älskar småförpackningar av allt – schampo, smink etc. Sedan har jag börjat packa mer och mer i återförslutningsbara plastpåsar – hellre det är necessärer. Ju mer man kan paketera allt i olika ”byggklossar” (packpåsar för kläder etc), desto lättare är det att få ner mycket i en liten väska.


Elisabeth Jackson

Elisabeth Jackson i Cinque Terre.

Lär känna: Elisabeth Jackson, 65 år

Hur länge har du jobbat som reseledare? Jag har jobbat som reseledare/guide i sammanlagt 12 år, varav 6 hos Ölvemarks – sjunde säsongen i år. Första reseledarjobbet var 1978 i Grekland.

Vad är det roligaste med att vara reseledare? Det roligaste med jobbet är mötena med våra resenärer och människor och kulturer i de länder vi besöker. En sliten men sann klyscha: reseledarjobbet är en livsstil.

Vilken är den största utmaningen? Den stora utmaningen är att hitta ny och intressant information att berätta för resenärerna under resans gång och under våra besök på spännande platser ute i Europa. Många har rest med oss många gånger och är mycket vetgiriga, så det gäller att förbereda sig och vara påläst. Inte bara gammal ”skåpmat”, utan jag vill gärna hitta någon ny, om än aldrig så liten, udda information.

Varför blev du reseledare? Självklart älskar jag att resa, men som reseledare är det en glädje att  tillföra något på resan, göra resan till en upplevelse för gästerna, och samtidigt uppleva roliga saker tillsammans med våra resenärer.

Vilken är din mest minnesvärda resa med Ölvemarks Holiday? Ska jag välja en av alla minnesvärda resor med Ölvemarks så är det nog Ölvemarks Alperna Runt där vi fick se Alperna i både Österrike, Schweiz och Italien. Ja, vi var faktiskt en liten vända in i Frankrike också. En otroligt vacker och spännande resa. Sträckan mellan Italien och Österrike över Dolomiterna är svindlande vacker.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? En reseledare behöver vara nyfiken, vetgirig, social och flexibel och kunna lite om mycket. Som reseledare är det absolut ett måste att behålla lugnet när det hettar till, t.ex. vid ”stau” i Tyskland med påföljande förseningar. Då gäller det att kunna läsa kartan och eventuellt hitta andra vägar. Det underlättar också att ha lite humor och fingertoppskänsla.

Vart reser du helst själv i Europa? Det kittlar lite magen inför varje resa och jag tycker att varje resmål är roligt och intressant. Den resa jag befinner mig på blir för tillfället min favorit; Tysklands ordning, vänliga och vackra Österrike, historiska Ungern, soliga Italien, de artiga engelsmännen och tulpanernas Holland. Överallt finns det något nytt att uppleva.

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? I Österrike måste man absolut smaka på en äkta Wienerschnitzel som är gjord på kalvkött, med kokt potatis (Salzkartoffeln) och en citronklyfta. Här serverar man schnitzeln utan sås och blir ganska förvånad när vi svenskar ber om detta.  Är man inte alltför mätt efter denna oftast stora och saftiga köttbit så tar man en ”Salzburger Nockerl” till dessert, vilket är en sufflé på ägg, socker och färska bär. Mums.

Vad har du alltid med dig på resan? Med på resan har jag alltid baddräkt – man måste vara beredd när möjligheten att ta ett dopp i havet, någon liten sjö eller hotellpoolen dyker upp. I guideväskan har jag alltid kartor. Telefonen är alltid med – där finns alltid hjälp och svar på knepiga frågor via google  ????

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Mitt bästa tips till resenären är att resa med lätt packning och stor nyfikenhet. Följ med på våra utflykter och ta del av alla upplevelser som vi erbjuder. Vila kan man göra när man kommer hem.


Ivo Parolin

Italienaren Ivo inför resan Italien runt med Capri.

Lär känna: Ivo Parolin, 58 år

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? Jag rekommenderar att smaka buffelmozzarella från Syditalien med tomater, basilika, oliver, olivolja och focaccia bröd med Chianti, mamma mia vad gott!!!

Vad har du alltid med dig på resan? På resan har jag alltid en liten docka som min dotter Karin har gett mig när hon var liten för lyckan på resan.

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Mitt bästa tips är att resa som Marco Polo gjorde till Kina med öppet sinne och själ och att älska det som är annorlunda, det berikar oss.

Hur länge har du jobbat som Scandoramaguide? Jag har jobbat 22 år med Scandorama.

Vad är det roligaste med att vara guide? Det roligaste är att resa, och att den ena dagen inte är den andra lik. Det är ett yrke med nya äventyr, nya människor och nya utmaningar – man hinner inte bli gammal!

Vilken är den största utmaningen? Den största utmaningen är att ge bästa service och kunskap till gästerna.

Varför blev du guide? Jag blev reseledare för att karma (ödet) finns.

Vilken är din mest minnesvärda resa med Scandorama? Den mest minnesvärda resan är till Indien och Israel och New York och Italien och…men Indien är bäst.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? Viktigaste egenskapen är att ge gästerna service och trygghet så de har det bra och känner sig omhändertagna.

Vart reser du helst själv i Europa?  Jag reser helst till Capri som är ett paradis och badar i Blå Grottan.


Pernilla Colhag

Pernilla Colhag, Scandorama guide sen 13 år tillbaka.

Lär känna Pernilla Colhag, 42 år

Hur länge har du jobbat som Scandoramaguide? I år blir det 13 år!

Vad är det roligaste med att vara guide? Det är mycket som är roligt med detta jobb. Alla dagar är olika, när du ”går” till jobbet på morgonen vet du aldrig hur dagen kommer att se ut till 100%, vilket gör att du hela tiden måste vara alert och beredd på att improvisera. En annan rolig del av arbetet är att träffa människor! Att ha en grupp med intresserade gäster som precis som jag vill lära sig mer om landet de besöker är otroligt inspirerande.

Vilken är den största utmaningen? Det är faktiskt detsamma som är det roligaste. Att hela tiden hålla sig uppdaterad på vad som händer i länderna du besöker, vara beredd på att ändra planen när förutsättningar förändras och att arbeta med olika människor på varje resa. Roliga utmaningar!

Varför blev du guide? Det var faktiskt inte alls självklart. Jag arbetade med turism och fick rycka in och guida ett gäng militärer som var på besök i staden jag jobbade. Detta var det värsta jag gjort, de sov eller pratade och jag tänkte – aldrig mer! Men så fick en kollega som jobbade extra på teaterresor till Stockholm förhinder att åka iväg och hon övertalade mig att hoppa in istället. Denna gång var det riktigt kul och när Scandorama sen sökte nya guider kändes det rätt och jag gillar det fortfarande.

Vilken är din mest minnesvärda resa med Scandorama? Svår fråga, under alla år så har det blivit många härliga minnen. Som de två ensamresenärerna som blev ett par, paret som firade 60 år som gifta och han höll ett så vackert tal vid middagen att hela gruppen satt med tårar i ögonen. När snön har fallit mitt i sommaren på de Schweiziska alptopparna, när morgondimman lättar längs med Rhen. Det är de små momenten och minnena som gör en resa minnesvärd och som jag kommer ihåg.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? Att man är nyfiken och gillar att lära sig nya saker och att man är bred i sitt intresse. Mat, dryck, natur, historia, kultur och mycket annat är ämnen som alltid är aktuella. Sen är det aldrig fel att ha bra lokalsinne och ha förmågan att alltid ligga steget före.

Vart reser du helst själv i Europa? Jag upptäcker gärna nya platser på mina resor. Det kan vara ett land jag besökt förut men att jag lägger tid på att se nya saker. Men ett land som mitt hjärta klappar lite extra för är Island. Där har det till och med varit så att jag rest dit olika årstider för att uppleva landet på olika sätt.

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? Hur många gånger jag än passerar Tyskland så finns det inget som slår en riktig Schnitzel.

Vad har du alltid med dig på resan? Öronproppar, polsk förkylningsmedicin, flera par skor och träningskläderna. Det viktigaste på en resa är att hålla sig frisk och pigg och dessa saker hjälper mig med detta.

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Läs på lite om landet och resans innehåll, då är det lättare att packa ”rätt” saker och man slipper släpa för mycket. När man väl har gett sig iväg så är mitt tips att njuta och ta dagen som den kommer och att inte bry sig om vädret. Inställningen gör halva upplevelsen.


Kerstin Schrevelius

Kerstin Schrevelius, Tyskland- och Italienfantast

Lär känna: Kerstin Schrevelius, 60+

Varför blev du reseledare? Jag är uppvuxen med bilresor utomlands med mina föräldrar från 3 års ålder – redan på 1950-talet. Vi besökte främst dåvarande Västtyskland, Schweiz, Österrike och Italien. Jag fick tidigt lära mig att läsa en karta, min mor brukade berätta om platserna vi besökte, och jag snappade upp både lite tyska och italienska redan som ganska liten.

Hur länge har du jobbat som reseledare? Jag har jobbat som reseledare i ca 40 år. Först med charterflyg till Sicilien och Madeira, men efter något år blev det i stället bussresor för olika bolag (hos Ölvemarks Holiday har jag varit sedan början av 1990-talet).

Vad är det roligaste med att vara reseledare? Det roligaste med reseledarjobbet är dels mötet med olika människor – inte bara resenärer – i olika sammanhang, dels att få visa intressanta/vackra platser, och att berätta om dessa.

Vilken är din mest minnesvärda resa med Ölvemarks Holiday? Den mest minnesvärda resan med Ölvemarks….. Svårt att välja! Kanske Stora Italien med en pytteliten grupp – vi blev verkligen som en familj! Eller när jag blev gratulerad på min 60-årsdag på ett av våra hotell med en hembakad JÄTTETÅRTA som räckte till hela gruppen. Eller kanske när vi bildade ”Ölvemarks-kören” inför Midsommarafton. Eller gruppen som skrev en fantastisk sång till chauffören och mig. Eller resan då en vetgirig 4-åring följde mig som en skugga… Eller…….

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? De viktigaste egenskaperna för en reseledare är tålamod och humor, ”social kompetens” samt lokalsinne, språkkunskaper, intresse för historia, konst mm.

Vart reser du helst själv i Europa? Jag reser själv helst till Tyskland och Italien, både i jobbet och privat.

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Bästa tipset för den som ska resa är att förbereda sig lite: läsa katalogtexten, titta på en karta, kanske läsa lite om resmålet, och att vara positivt inställd till det som är annorlunda.

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? Jag rekommenderar gärna Vitello tonnato och Saltimbocca i Italien; kanske en Aufschnitt-Platte i Tyskland.

Vad har du alltid med dig på resan? På resan har jag alltid med mig telefon förstås, EU-legitimation, kartor och böcker samt min lille maskot-nalle som är minst 30 år gammal.