Alsace, Bourgogne & Champagne

Alsace, Bourgogne & Champagne

Franska vinresans ABC

Är du en livsnjutare och intresserad av vin? Då är en resa till de klassiska vindistrikten i Frankrike något för dig. Njut av historia och hantverk av allra hösta klass i Alsace, Bourgogne och Champagne – tre unika vindistrikt.

Alsace ligger i nordöstra Frankrike och gränsar till Tyskland och Schweiz. Här har vin framställts sen medeltiden och de vanligaste druvorna är bland annat: Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir och Muscat. Den populära Route au vin, eller Vinvägen, är 17 mil lång och tät på vingårdar som är omgivna av fantastisk natur. Ett glas vitt har aldrig smakat bättre!

Bourgogne ligger i Frankrikes centrala delar, med närhet till Lyon och Dijon. Här började romarna plantera druvor tidigt. I distriktet görs röda och vita såväl som rosé och mousserande viner på druvor som Chardonnay och Chablis. Bourgogne är välkänt för sina röda viner som kännetecknas av kvalité i världsklass. Om du gärna kastar ögonen mot kyrkor och historisk arkitektur samtidigt som du avnjuter ett glas vin kommer Bourgogne bli ett minne för livet.

16 mil från Paris ligger Champagne, Frankrikes kanske kändaste vindistrikt. Här andas exklusivitet och kvalité. Och även ifall Paris och storstadspulsen ligger i närheten är stämningen i Champagne lugn och harmonisk. Här har man gjort vita mousserande viner sedan 1500-talet och vinlistan känner de flesta igen: Taittinger, Moët et Chandon och Veuve Clicquot för att nämna några. Distriktets floder, dalgångar och skog gör upplevelsen till något utöver det vanliga.

Vi säger som man gör på franska – santé!

Till resmål